Тютюнопушенето – глобален проблем с тревожна статистика

Съдържание от IQS България

Медицински експерти от много страни по света предупреждават за опостушителния ефект на цигарите върху здравето. Негативното въздействие от тютюнопушенето е доказано в различни проучвания. То засяга всички възрастови групи – развиващия се ембрион, бебетата, подрастващите деца, тиинейджърите и юношите, бременните и младите майки, лицата на средна и зряла възраст.


Най-често в резултат от този навик се появяват онкологичните, сърдечно-съдовите и белодробни заболявания. Според данни на СЗО все още липсва добра информираност в много страни относно рисковете свързани с тютюнопушенето. Така например е било доказано, че само 37% от пушачите в Китай са наясно, че употребата на цигари води до сърдечно-съдови заболявания. Само 17% са ги свързали с появата на инсулт.


Около 58% от учениците в Индия са били запознати, че смесването на тютюн с арека е причина за рак на устата. Било е установено, че 50% от младежите в Израел смятат, че пушенето на наргиле е по-малко вредно от пушенето на цигари. Вдействителност те са еднакво опасни. Употребата на цигари в Китай, Индия и Русия e изключително голяма като Китай води класацията. 33% от 350 милионното население на страната са пушачи.


Това означава, че 30% от всички пушачи по света са китайци, следвани от индийци, индонезийци, руснаци и американци. След тях се нареждат пушачите от Япония, Бразилия, Бангладеш, Германия и Турция. За Балканския регион Гърция и България са страните, които са с най-тревожна статистика. Според Министерството на здравеопазването в Хърватска цигарите са причина за смъртта на 10 000 души годишно като отделно 3000 са жертва на пасивното пушене. Около 400 000 руснаци годишно умират от болести свързани с употребата на цигари. Това е значително по-голям брой в сравнение с пътните произшествия, които са 100 000 за страната.


В контраст на общоприетите очаквания американското правителство не е въвело федерална забрана за тютюнопушене на обществените места. Това са направили само 25 щата на местно ниво. Отделно в страни като Камерун, ЧАД и Централноафриканската република се пуши навсякъде. Кралство Бутан, Южна Азия е единственото място, където от 2005 година вносът на цигари и тютюнопушенето са напълно забранени. Световната здравна организация предупреждава, че прогнозата е най-малко 5 милиона души по света през 2009 година да умрат от болести свързани с пушенето, като тенденцията е до 2020 година броят им да достигне до 8-10 милиона. Шокираща е статистиката, според която към този момент пушачите по света са над 1.1 милиона души.


Всяка минута приблизително 10 милиона цигари се продават по света. Бензинът и тютюневият дим са признати фактори, водещи до остра миелоидна левкемия. Един на всеки пети тиинейджър започва да пуши преди 13 годишна възраст. На всеки 8 секунди някой умира по света от болест свързана с тютюневия дим. Това се изчислява приблизително на пет милиона смъртни случаи годишно. Пасивното пушене е причина за 50% от раковите заболявания.


През последните години все повече хора се опитват да спрат цигарите, използвайки различни медикаменти и средства. Особено успешен в това отношение е методът IQS –"Аз отказах цигарите". В България е въведен от 2007 година. Базиран върху рефлексотерапията той е естествен и високо ефективен. Все повече компании се насочват към него с цел ограничаване на тютюнопушенето на работното място и постигане на здравословна работна среда.


Отделни лица споделят, че след процедурата се чувстват отпочинали и ведри, с повишен тонус и подобрена сетивност, дишането им е леко, а кожата свежа. Известен факт е, че 20 минути след спирането на цигарите кръвното налягане и пулсът се връщат в нормалните граници. 8 часа по-късно нивата на никотин и въглероден оксид спадат. След 2 дена белите дробове започват да се изчистват. Подобряват се вкусовите и обонятелните рецептори. 3 дена по-късно дишането се нормализира. Увеличава се енергията. Между 2-та и 12-та седмица циркулацията на кръвта се нормализира. Респираторните проблеми, кашлянето, хъркането намаляват. Анкетирани лица разделили се с тютюнопушенето казват, че се чувстват по-щастливи, по-енергични и по-богати.


Повече информация за отказване от цигарите и IQS може да получите на


тел. 02/989 82 10 или на www.iqsbulgaria.com.