1. Какво е лечението на алкохолната зависимост?

Лечението е комплексно, съчетава медикаментозна терапия, психотерапия и социални дейности. Медикаментозната терапия включва различни групи от лекарства, съобразно етапа на лечение.

Първа стъпка на терапията е дезинтоксикацията, т.е очистване на организма от алкохола и блекчаване симтомите на дискомфорт, съпътстващи абстиненцията.

В следващите етапи се лекуват усложненията.

Една форма на лечение, която все по-рядко се използува е с медикаменти, които намаляват поносимостта на организма към алкохол. При тяхното приемане, след консумация на алкохол се получават тежки реакции със стягане в сърдечната област и главата, повишаване на артериалното налягане, зачервяване на лицето, силен страх от настъпваща смърт. Поради тежките странични ефекти и рисковете за живота на пациента, те губят своята популярност и приложение.

Няма лекарствено средство, което да намали желанието за пиене и чувството на вътрешна принуда. Това се постига с дългогодишна психотерапия, първоначално индивидуална и/или фамилна подкрепяща терапия. За дългосрочно въздържание особено ефикасна форма е груповата психотерапия в клубове на анонимни алкохолици.

Най-успешна стратегия е профилактиката и повишената отговорност на обществото към бъдещото поколение.