zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 наглед безобидни навика, които ни състаряват



9 наглед безобидни навика, които ни състаряват

Диетата с твърде много сладко състарява кожата, защото уврежда колагена и еластина.

Стоите ли будни до късно? Не ви се излиза вечер? Вижте защо тези и други навици могат да ви състарят.

28 март 2011, здраве.bg

... са били в основата на приятното прекарване на свободното ви време, когато сте били на 20 години, но сега прекарвате повечето от него, водейки децата си на техните детски партита. Но едно изследване е установило, че истинските, устояли на времето приятелства, спомагат за дълголетието дори повече от близките семейни връзки и дори предпазват от напълняване, депресия и сърдечни заболявания. Нищо чудно, че винаги се чувствате заредени с енергия след дълъг телефонен разговор с най-добрата си приятелка от университета или след вечер с бивши съученици.

Дръжте се отговорно: Приятелите ви наистина ви поддържат по-млади. Затова, ако все вините натовареният си график, намерете начин как да отделите повече време за приятелите си – дори ако се наложи да отбележите срещите с тях в календара си - наравно с другите ангажименти. Възползвайте се поне от социалните мрежи и е-мейлите, за да поддържате връзка по-често – дори разглеждането на снимките от ваканцията на някой приятел, ще ви накара да се почувствате по-близки с него.

7. Ядете плодове и зеленчуци, но не всеки ден

Вероятно сте чували, че благодарение на антиоксидантите плодове и зеленчуци подмладяват – защото се борят със свободните радикали, които увреждат клетките. А този процес се свързва с увеличен риск от рак, или най-малкото – с преждевременно състаряване на кожата. Има и уловка: антиоксидантите са активни само няколко часа и трябва да си ги набавяме постоянно. Затова не си мислете, че сте се запасили за цяла седмица, ако сте изяли голяма салата в понеделник на обяд.

Дръжте се отговорно: Ако ядете зеленчуци няколко дни в седмицата или месеца и ги пропускате през останалото време, това не е достатъчно. За да се възползвате наистина максимално от ползите им против състаряването, трябва да консумирате антиоксиданти на всеки четири часа или, иначе казано, с всяко хранене.

8. Избягвате всички мазнини

Ако избягвате наситените мазнини и транс мазнините (които запушват артериите), това...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.