ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои навици ни разболяват? – 2

Стоите ли будни до късно? Тръгвате ли  на работа, без да сте закусили? Навсякъде ли се придвижвате с кола? Отдавали не сте виждали приятелите си? Ако на всички тези въпроси отговаряте с „да”, имате върху какво да се замислете. И все пак – вредните навици са поправими!

част 1

He пpaветe упражнения само когато искате да отслабнете

Упражненията са един от най-добрите ни помощници за „връщане на времето на­зад“, но твърде много от нас не се възползват достатъчно от ползите – най-вече защото погрешно асоциираме физиче­ската активност само с отслаб­ване. Ако ходите във фитнеса в продължение на две седмици, за да отслабнете с няколко ки­лограма, но след това няколко месеца не извършвате никаква физическа дейност, пропуска­те най-важното. Хората, които редовно правят упражнения, доказано имат по-дълги теломери (клетъчни биомаркери, които се скъсяват с напредване на възрастта) в сравнение с хората, които рядко се движат и спортуват. Поддържането на постоянна активност може да помогне да се справите с влошаването на паметта, да ограничи възпаленията и да намали риска от диабет тип II, както и от други хронични заболявания, типични за напредването на възрастта.

Какво да направите: Не оставяйте маратонките си да събират прах. Изберете си физическа активност, която ви е приятна – разходка, ка­ране на колело, танци – и се стремете да се упражнявате поне по 20-25 минути всеки ден. Ако се налага, я разделете на два пъти по 10 минути. По­степенно повишете честотата, jj продължителността и интен­зивността на упражненията. Ако се случи да пропуснете един ден, не позволявайте това да се превърне в навик.

Според последно проучване в България от 2009 г., проведено сред деца от 13 до 18 години, 30,6% от първокласниците са с наднормено тегло, от тях 17% са със свръхтегло, а 13,6% – със затлъстяване.

Не оставайте сами

Приятелите ви вероятно са били в основата на приятното прекарване на свободното ви време, когато сте били на 20 години, но сега прекарвате повечето от него да водите децата си на техните детски забавления. Едно изследване е установило, че истинските, устояли на времето приятел­ства спомагат за дълголетието повече от близките семейни връзки и дори предпазват от напълняване, депресия и сърдечни заболявания. Нищо чудно, че винаги се чувствате заредени с енергия след дълъг телефонен разговор с най-до- брата си приятелка или след вечер с бивши съученици.

Какво да направите: Приятелите ви наистина ви поддържат по-млади. Затова, ако все вините натоварения си график, намерете начин как да отделите повече вре­ме за приятелите си – дори ако се наложи да отбележите срещите с тях в календара си наравно с другите ангажи­менти. Възползвайте се поне от социалните мрежи и имей­лите, за да поддържате връзка по-често.

Не пренебрегвайте плодовете и зеленчуците

Вероятно сте чували, че благодарение на антиоксидантите плодовете и зеленчуците подмладяват – защото се борят със сво­бодните радикали, които увреждат клетките, а също и увеличават риска от рак, или най-малкото водят до преждевременно състаряване на кожата. Има и уловка: антиоксидантите са активни само няколко часа и трябва да си ги набавяме постоянно. Затова не си ми­слете, че сте се запасили за цяла седмица, ако сте изяли голяма салата в на обяд.

Какво да направите: Ако ядете зеленчуци ня­колко дни в седмицата или месеца и ги пропускате през останалото време, това не е достатъчно. За да се въз­ползвате наистина макси­мално от ползите им против състаряването, трябва да консумирате антиоксиданти на всеки четири часа или, иначе казано, с всяко хранене.

В хладилника на българи­на често може да се види чиния с полуизсъхнало сирене, парче стар салам, завит в хартия, полупразна кофичка с кисело мляко, остатъци от стари ястия и др. Колоритни национал­ни навици!

продължение

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *