При излагане на пасивно тютюнопушене по време на бременност се регистрира по-висок риск от увреждане на плода, според ново проучване, публикувано в сп. Pediatrics.


Учените установяват, че с излагането на бременната жена на пасивно пушене нараства опасността от мъртво раждане с 23% и се повишава риска от вродени дефекти с 13%.


Бебетата, изложени на пасивно пушене, е по-вероятно да се родят с деформации на краката, тестисите или с мозъчни увреждания.



Екипът от експерти преразглежда почти всички налични световни проучвания, фокусирани върху този здравен проблем. Открити са над 400 токсични химикали в тютюневия дим, които засягат здравето на бебето.


„Смятаме, че ефектът от пасивното пушене става значителен, когато жената е изложена на дима на повече от 10 цигари на ден. Необходими са обаче още изследвания, за да може да се определи какво количество тютюнев дим вреди сериозно на бременната жена и нероденото дете.“, обяснява авторът на изследването Джо Леонарди-Бий, асистент професор в Университета в Нотингам, Великобритания.


„Резултатите подчертават значението да се избягва тютюнопушенето дори в пасивната му форма и да се отказват цигарите от бъдещия баща, както преди периода на зачеване, така и по време на бременността на майката.“, обяснява д-р Джонатан Уиникоф, асистент професор по педиатрия в Харвардския медицински институт.