Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Обездвижването вреди на гръбнака

Даниела Севрийска 10-12-2010
Костно-ставни проблеми : Обездвижването вреди на гръбнака - стави, болки в кръста, д-р Мариета Караджова, Хондросейв, Екофарм
Д-р Мариета Караджова, специалист по нервни болести и мануална терапия, главен асистент в Катедра по неврология, УМБАЛ „Александровска”, в интервю за Хелт медия.

Д-р Караджова, защо непрекъснато ставаме свидетели как все по-млади хора започват да се оплакват от болки в кръста и гърба?
Основна причина за това е застоялият начин на живот. Прекарваме по-голяма част от деня си седнали, а това значително намалява кръвообращението. Гръбнакът по принцип е по-слабо хранен, т.е. по-слабо кръвоснабден и затова преждевременно остарява. Освен това, когато човек се заседи повече, определени части от опорно-двигателния апарат се пренатоварват и като последствие се появява болка.

Кои са другите най-чести причини за появата на болезнени сецвания и схващания?
Килограмите оказват сериозно влияние върху състоянието на гръбначния стълб. Има една много разпространена грешка. Тя се изразява в това, че след като цял ден сме седели, отиваме във фитнес залата с желанието да компенсираме, изведнъж се напрягаме много, претоварваме онези нива от гръбнака, които са били застояли през деня, и така лесно предизвикваме изявата на даден проблем с кръста или гърба. Понякога някакво съвсем дребно и невинно движение може да стане причина за появата на болката.

Какви стъпки включва преодоляването на проблемите с гръбначния стълб?
Стъпките са две и те трябва да се правят успоредно. Това са комплексното лечение и заедно с него - обучението във вторична профилактика. По време на това обучение ние показваме на болните как да стават от леглото, как да се обличат, как да се раздвижват на определен период от време, какви вредни движения да избягват.

Резонно ли е при болки в кръста и гърба да потърсим помощ от така наречените чакръкчии, които се радват на голяма популярност сред хората?
Чакръкчиите се радват на доста голяма популярност, защото у нас няма достатъчно лекари, които да практикуват този наистина трудоемък метод за лечение – мануалната терапия. Тя трябва да се прави само след като диагнозата е ясна и точна и ако сме сигурни, че няма противопоказания. Един доста продължителен преглед, който включва оглеждане на стойката, измерване на обема на движенията в конкретния отдел, неврологичен преглед в комбинация с търсенето на конкретна болка върху гръбнака, ни помага да открием кое ниво е отговорно за болката и така да се насочим към манипулация в един определен сегмент.

Обикновено чакръкчиите правят манипулации на целия отдел, а това крие сериозни рискове най-малкото заради това, че тези хора не искат да погледнат предишни изследвания на болния или негова рентгенова снимка. Когато не знаеш върху какъв терен работиш, лесно можеш да навредиш.

Какво можем да правим във всекидневието си, за да предпазим кръста и гърба си?
Моята препоръка е да се избягват резките навеждания, усукванията, продължителното седене без раздвижване. Ако ни се налага цял ден да седим пред компютъра, спокойно можем да станем и да се разходим за няколко минутки, за да се засили поне малко кръвообращението, и след това пак да седнем. Това са основни правила за профилактика.

Добре е към тях да прибавим и спортуване, но то не трябва да бъде агресивно и експлозивно. Има комплекси от упражнения, които могат да се правят за профилактика. При нашите болни, когато приключат с цялостния курс на лечение, ние препоръчваме определени комплекси от упражнения, които съответно да поддържат мускулатурата в тонус, за да се стабилизира. Това също намалява рисковете от появата на следващи пристъпи, защото болките в гръбнака са рецидивиращи.

Каква е ролята на различните препарати, които укрепват ставите?
Те имат отношение към намаляването на износването, т.е. към храненето на хрущялните структури в гръбнака - това са дисковете и една част от ставите. Когато подпомагаме изхранването, ние в дългосрочен аспект работим за профилактиката на болката. Затова е хубаво да се правят курсове с такива препарати - два пъти в годината за по 40-50 дни.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg