сряда, 22 септември 2010 г.

Истината за мобилните телефони и връзката им с вашето здраве

Best Blogger Tips
В началото на 2009 година бяха обявени категорични доказателства за вредите, които мобилните телефони и антените за тях нанасят върху човешкото здраве. Здравните власти в Германия, Франция, Швейцария, Гърция, Израел и други държави настояват джиесемите да се използват по-рядко, особено от децата. Немските дори обсъждат въвеждането на забраната за използване на мобилни телефони от деца до 10 г.
Вреди и възможни заболявания:
Установено е, че при по-дълго използване на джиесем (над 1 минута) се повишава температурата на мозъка. В тази връзка лекари предупреждават, че трябва да има поне 40-минутна пауза между два разговора по мобилния телефон. При набирането на даден номер излъчването на вредните електромагнитни вълни е най-силно и е добре в този момент апаратът да бъде отдалечен от главата.

Активното използване на мобилните телефони не влияе добре на интелекта и паметта. Човек не се старае да запомня телефонните номера, използва калкулатор, записва си информацията, вместо да се опитва да я запамети. Запомнянето тренира паметта, а поради липсата на такава необходимост нашият мозък започва да страда. Той вече не се напряга и така постепенно намалява способностите си за запомняне.
Специалисти препоръчват мобилният телефон да не се носи в близост до сърцето и половите органи, защото това води до сърдечно-съдови проблеми и стерилитет. Според унгарски изследователи носенето на джиесем на кръста или в джоба намалява количеството на сперматозоидите и променя състава на спермата. Теоретично това наистина е възможно, ако се отчете отделяната от телефона топлина.
Въпреки това повечето специалисти са скептично настроени - те подчертават големия брой фактори, влияещи на количеството на сперматозоидите, поради което посочването на един за определящ е твърде пресилено. Все пак връзка между мобилния телефон и безплодието може би наистина съществува. Дългите разговори често се съчетават с малко подвижен начин на живот, хроничен стрес, неправилно хранене, характерни най-вече за хората с напрегната работа. Всички изброени фактори (както поотделно, така и в съвкупност) са рискови за развитието на застойни и възпалителни явления в мъжката полова система. А безплодието е само на една крачка от тях.
В доклад на експерти към Световната здравна организация, базиран на 10-годишни изследвания, се казва, че ползването на мобилен телефон повече от 60 минути общо на ден гарантира до 10 години тумор на слуховия нерв, ларинкса или на слюнчените жлези. Това лъчение въздейства с малки дози, но продължително върху ДНК и променя генетично клетките.
Нобеловият лауреат и водещ неврохирург и онколог от австралийската клиника "Мейо" – д-р Вини Курана, твърди, че мобилните телефони могат да увредят мозъка. Според него хората трябва колкото се може повече да избягват ползването на мобилни телефони. Той настоява производителите им да предприемат незабавни мерки за намаляване на радиацията.
Д-р Курана прави своите заключения на базата на анализ на над 100 изследвания върху ефекта от мобилните телефони. Те показват, че използването на мобилен телефон десет или повече години може да удвои опасността от рак на мозъка. Д-р Курана изтъква, че ако индустрията и властите не предприемат незабавно решителни мерки, случаите на злокачествени мозъчни тумори ще се увеличат в целия свят през следващите 10 години. Асоциацията на мобилните оператори във Великобритания реагира критично на тези твърдения. Представители на тази асоциация посочват, че изследването на д-р Курана не е балансиран анализ на всички публикувани трудове и противоречи на изводи на някои експерти от Световната здравна организация и на над 30 независими научни изследвания.
За вредите от антените за мобилни телефони напоследък също бяха обявени тревожни факти и изводи. Учени от университета в Технион, Израел доказват, че лъчението от GSM антените нахлува в меките тъкани на тялото и се превръща в топлина. Телесната температура се повишава с до 3 градуса. В окото на човека тя предизвиква появата на мехурчета, които развиват катаракта (перде на окото). Окото на човека първо реагира на невидимите лъчения към тялото ни и първо се уврежда. Израелски военни медици са установили, че операторите на радари много често страдат от катаракта. Понеже GSM антените имат подобно излъчване, това предизвикало специално изследване в университета в Технион. Проф. Леви Шахтер от Технион твърди, че продължителността на излъчването с високочестотни електромагнитни полета, подобни на тези при мобилните телефони, може да доведе до макро- и микроповреди на лещата на окото. Въпреки че облъчването е в малки дози, то е постоянно и се натрупва в меките тъкани, като повишава температурата им. Именно повишената телесна температура провокира появата на катаракта на окото.
Френски специалисти са установили, че вредните лъчения от мобилните телефони и антени за тях предизвикват по-голяма агресивност у хората и особено в подрастващите. Шведски експерти посочват, че всяка от тези антени има електромагнитно поле и хора, чиито жилища или офиси попадат в пресечните точки на тези полета и са с т.нар. свръхчувствителност (EHS), страдат от главоболие, слаба памет, сърцебиене и др. Има данни, че могат да се стимулират и други заболявания, включително ракови и Алцхаймер.
Според някои учени мобилният телефон може да бъде причина за появата на безсъние. Човешкият организъм наистина е твърде чувствителен дори към слабите излъчвания, съразмерни на колебанията на живите клетки, а именно на такива честоти работи мобилният телефон в режим на изчакване. Белгийски учени публикуваха в списание "Sleep" резултатите от своето наблюдение, според което подрастващите, които си лягат в леглото със своя мобилен телефон, се уморяват по-силно към края на учебната година в сравнение с техните връстници. Тук няма какво да ни учуди - особено децата през нощта трябва да спят и то достатъчно (8-10 часа), а не да си пишат есемеси! Това, разбира се, се отнася и до възрастните - не може без последствия да се игнорират такива важни неща, каквито са всекидневните биоритми. А за излъчването в режим на изчакване не си заслужава да се тревожите - просто не поставяйте телефона под възглавницата.
По отношение на есемесите е и другата вреда при боравенето с мобилните телефони, която не бива да се подценява. Мнозина пишат по десетки, дори стотици кратки текстови съобщения всеки ден. Поради постоянното набиране на буквите (най-често с палеца на дясната ръка) нервите и кръвоносните съдове се свиват в тесните канали или "тунели" между сухожилията, мускулите и костите. Ръцете започват да болят и отичат, пръстите изтръпват, нормалната чувствителност се нарушава и се появява т.нар. "тунелен синдром". Той се лекува с противовъзпалителни мехлеми, топли вани с морска сол и физиологични процедури (магнит, лазер, електро- и фонореза).
Силно обезпокоителна е и голямата психологическа зависимост от мобилните телефони. Често ние започваме да нервничим, когато телефонът не е около нас. Не са малко и случаите, когато ни се причува, че той звъни. Дори посред нощ хората се събуждат в очакване някой да ги потърси по телефона. Американски учени са измислили за този феномен специална дума - ringxiety (ring - звънец и anxiety - тревожност). Целият живот на човека се свежда до очакването да му позвънят и той периодично чува звънене, когато в действителност телефонът "мълчи". Тази патологична привързаност се лекува доста трудно. Жертвите на фантомното звънене се нуждаят преди всичко от помощ от психолог, за да се разделят със страховете си и с излишната зависимост от значими хора и дела. Проблемът всъщност се крие не в мобилния телефон, а в неговия собственик. Зад напълно конкретния страх да не се пропусне обаждане стои страхът от самотата, изгубване на работата или клиенти.
Мобилният телефон, подобно на лакмус, проявява само негативните преживявания, правейки ги по-забележими - без телефон тези хора биха се "побъркали", ако приятелят, съпругата или детето закъснеят дори само 5 минути.
Български експерти също предупреждават за горепосочените вреди и опасности. Неотдавна български медии съобщиха за служебен доклад до Министерството на здравеопазването за високата степен на риск от антени за мобилните телефони. Автори са проф. Любомир Иванов, доц. Татяна Иванова, доц. Божидар Тулевски и др. от Националния център за опазване на обществено здраве. От Европейския съюз изискват България да хармонизира стандартите си към тези т.нар. нейонизиращи лъчения.
10 съвета как да се предпазим от вредното облъчване на мобилните телефони

* Не позволявайте на деца под 10 години да използват GSM, освен при спешни случаи. При процеса на развитие в тази възраст слуховите органи са най-чувствителни към електромагнитните вълни.
* Дръжте телефона си на разстояние от тялото. Според някои проучвания вредното му влияние намалява до 4 пъти, ако е на 10 сантиметра от него и до 50 пъти, ако е на метър. За това е добре по-често да се използват високоговорителят на джиесема, хендсфрито и блутут слушалката.
* Старайте се да стоите на поне метър от човек, който разговаря по телефона. Освен това избягвайте да използвате джиесема на места като метрото, влака или автобуса, за да не вредите на хората в непосредствена близост до вас.
* Избягвайте да носите някъде в себе си телефона, дори в режим на готовност. Освен това не го поставяйте близо до себе си при спане.
* В случай, че трябва да носите телефона си някъде по вас, убедете се, че клавиатурата му е с лице към тялото, а ако има антена, където концентрацията на електромагнитни вълни е най-голяма - да бъде насочена навън.
* Звънете възможно най-рядко и сведете продължителността на разговорите до минимум. Имайте предвид, че биологичните ефекти са пряко свързани с времетраенето на разговорите. Ако имате наблизо стационарен телефон, преминете към него.
* Докато говорите по-продължително, прехвърляйте от време на време телефона си от едното ухо на другото.
* Въздържайте се да използвате мобилния си телефон, когато сигналът му е слаб, или когато се движите бързо (с кола, автобус, влак).
* Избирайте да общувате чрез есемес пред това по телефона. Така се предотвратява продължителността на излагане на вредните му вълни и близостта му до тялото. Но поради изложените по-горе причини, не прекалявайте и с писането на кратките текстови съобщения.
* Подбирайте телефони с възможно най-ниско количество специфична абсорбция (SAR - Specific Absorption Rate или погълнатата електромагнитна енергия), което определя нивото на радиация на апарата. Информация за това можете да получите от съответния мобилен оператор.
Източник: www.bb-team.org
Предоставено от Blogger.

Гласувайте за нас! .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

X