понеделник, 24 януари 2011 г.

БЕЗРАЗБОРНОТО ПРИЕМАНЕ НА ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА Е ОПАСНО

Въпреки, че са хомеопатични, лекарствата НЕ са безвредни и е много важно да не се прилага самолечение, а препаратите да се изписват от лекар-хомеопат. Това най-вече се отнася за хората, които приемат хомеопатични лекарства безразборно и при които освен, че няма да се излекува болестта, е напълно възможно да се прояви т.н. ефект на “доказване”. Това означава, че ако се лекува грип и висока температура например, при приемане на хомеопатични лекарства, които не са правилно дозирани, тези симптоми вместо да се подтиснат и да се стимулира организмът да се справи сам с вирусната инфекция, е възможно да се засилят и здравословното състояние да се влоши. Истина е, че хомепатията не може да доведе до сериозни и продължителни здравословни проблеми, но самолечението в много случаи може да предизвика неприятни странични ефекти.

Друго всеобщо разпространено мнение е, че хомеопатичните лекарства не могат да се предозират. Това също не е така. Това важи в особена сила в случаите, когато пациентът е приемал повече от три пъти за едно денонощие лекарство в ниска потенция, там където има от самото лекарство останали молекули и се е получил ефектът на „доказване”, когато се появяват симптомите на лекарството, което се приема. В този случай лекарите-хомеопати могат да назначат друго хомеопатично лекарство, което да блокира ефекта от предишното. Друг вариант е да се оставят нещата така и да се изчака лекарството да намали ефекта си. Може и да се антидотира като се намаже тялото с ментов спирт, да се пие чай от мента, ментови бонбони и други вещества, които са на базата на мента или други силно миришещи вещества.

От друга страна дори и да не е назначено правилно, едно хомеопатична лекарство прието еднократно не може да навреди. Хомеопатичното лекарство търси точната болест в организма и ако не я намери отминава без да оставя следи. Това е причината много хора да предприемат самолечение, осланяйки се на факта, че лечението с хомеопатия е безвредно за организма. В резултат на това ако човек е решил да се самолекува и приема грешни препарати, в неправилна потенция и прекалено често е възможно да се получи обратен ефект. Отделно, че излекуване в този случай няма да настъпи.

Затова ако шест часа след приемане на хомеопатичен медикамент не е настъпило подобрение или има влошаване на състоянието, консултацията с лекар-хомеопат е наложителна. Примането на повече от три дози от съответното хомеопатично лекарство в рамките на 24 часа може да доведе до усложняване на състоянието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар