Навиците, от които дебелеем

Бързото хранене на крак е най-големият враг на красивата фигура
Обновена: 26 ное 2012 16:02 | 26 ное 2012 15:08, Мария Дуковска
48
Навиците, от които дебелеем
Снимка: Reuters

В есенно-зимния сезон традиционно качваме килограми, заради липсата на движение и по-тежката храна, която консумираме. Освен това, често са налице и нездравословни наши навици, от които дебелеем, без дори да осъзнаваме.

1. Не търсим съвет от специалист по храните.

Често започваме диети или режим, без изобщо да се консултираме с диетолог или експерт по храните, който ще ни насочи към най-подходящия план за нашата фигура.

2. Недостатъчен сън.

Спим или твърде много или твърде малко и пак не се чувстваме добре в кожата си. Според ново изследване хората, които спят по-малко от 6 часа и повече от 8, са предразположени към пълнеене. Стремете се да спите около 7 часа на денонощие.

3. Прескачане на хранене.

Много жени все мислят и вярват, че ако не закусят или пък не вечерят, ще свалят излишните килограми по-лесно. А по този начин правят обратното – забавят метаболизма, организмът се затруднява да изгори калориите, прави си запаси и се натрупват излишните мазнини в тялото. Хапвайте често, но по малко, гласи златното правило.

4. Ядем прекалено бързо.

Много вреден навик е хапването на крак, за 1-2 минути, с поглъщане на големи хапки недобре сдъвкана храна. Помните как родителите ви караха като дете да дъвчете бавно и внимателно. Добре сдъвканата храна ще бъде поета от стомаха и преработена в пъти по-лесно и ефективно от тялото, без да го затруднявате.

5. Гледане на много телевизия.

Най-често срещаният навик сред деца, възрастни, мъже, жени. Гледането на телевизия предразполага човек да се отпусне, буквално „разложи“ върху дивана и да му се похапват само въглехидратни и не много здравословни храни – чипс, пуканки, солети, шоколад и т. н. Четете по-често, излизайте на разходка, дори и в студеното време, това ще ви освежи.

6. Слагате си по-голяма порция, отколкото ви е необходима.

Друго златно правило в храненето гласи, че трябва да си сложим по-малко храна, отколкото мислим, че ще изядем. В обратния случай порцията ни е огромна, защото сме гладни, но всъщност още на половината ядене вече не сме гладни и продължаваме да ядем само от лакомия или за да не изхвърлим храната.

7. Храним се с бял хляб.

Той предразполага към качването на килограми, затова изберете пълнозърнест или черен хляб. Хем по-диетично, хем по-здравословно.

Останалото прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
. преди 11 години
СПОРТ :)
43
0
 
3
 
! Отговори
Пухкава преди 11 години
Добре де: как може някой слаб като върлина да плюска на поразия и хич не качва килограми, а други и с диети и с какво ли не и пак пляскат сланини цял живот
42
1
 
2
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Колкото и да се правят на разбирачи и да се опитват да открият тайната на отслабването, всичко това са несериозни приказки. Всъщност нещата са супер елементарни - теглото ни е функция на съотношението приети с храната и напитките калории и изгорените такива от тялото ни. Всичко друго е тестис - яж закуски, пий сутрин ледена вода, изхвърли въглехидратите от менюто си, и т.н. шамански подходи и подкокоросвания от страниците на разни медии предназначени за развлечение и убиване на излишно време.
41
2
 
1
 
! Отговори
стига сте ревали преди 11 години
какви гмо-та,какви 5лв.,българина яде една от най-здравословните храни,защото си я произвежда сам
40
3
 
1
 
! Отговори
ss преди 11 години
dran dran 4e plqs samo tova sas televizora ne pravq i 8 godini ot 72kg ne moga da mradna ni nagore ni nadole
39
4
 
15
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Навиците, от които дебелеем.....................много ниските ни данъци и ......МНООООГО високите ни доходи с които си купуваме страшно много храна и се налага да я изядем защото преди сме били бедни и не сме имали пари и за хляб
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прекаляваш ли с хапването, никакво движение не помага.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нищо лошо човек да прекали с нещо вредно, но, ако се движи и спортува. Движението е не по-малко важно от храненето.
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости живота е кратък, здраво хапване и угаждане му е цаката и спортуване, а списвача на статията да си живее както иска кой го спира да не яде като иска негов си е проблема
35
12
 
7
 
! Отговори
фен на ути преди 11 години
Да бе,цял ден ще бачкам и вечерта няма да си хапна подобаващо..какво, само сметки и осигуровки да плащам и да ям корени с вода,айде мерси..слаб или дебел,важното е да си щастлив!
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е вярно. Откакто се помня,ям много бързо и в повечето случаи на крак:) Сега съм на 60 г, и тежа 54 кг,както винаги:) Хората,които сядат на софри,се заседяват няколко часа и ядат какво ли не. Така се пълнее със сигурност,особено вечер. Всичко е ген,а когато го съчетаеш и с работливост,няма значение как си набавяш енергия и с какво.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-обичам боба, леба и да е**! А по същество, ако не се яде и пие алкохол, газирано, сокчета и т.н, а само вода и чай, след 19.00 няма никакви грижи ...
32
4
 
23
 
! Отговори
йоро преди 11 години
Златното правилно е да ядеш толкова, колкото изразходваш, а ако може и да ядеш качествена храна още по-добре!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не търсим съвет от специалист по храните"-Специлист по храните тове е човек, който гледа да ни пребута да си купим някакви отвратителни химии от които уж ще отслабнем.
30
4
 
11
 
! Отговори
joro преди 11 години
При тези цени на храната как да се храни здравословно човек? Блъскаме се с всякакви гадости и освен тлъстини си докарваме и куп болести.
29
2
 
20
 
! Отговори
яжте по-малко преди 11 години
т.нар. "черен" хляб, с микроскопични изключения е "почернен" - оцветен и гаден! една филийка е достатъчна да ми разгони фамилията на стомаха за седмица! Тъмният хляб, истинският - типов, ръжен леко сивее на цвят, като ръженият е малко лепкав и накиселява. Типовият - истински, обаче, също сивее и сладни като го дъвчеш. Но такъв хляб просто вече няма! Освен ако не си го печеш сам!А и ръж по полето май не може да се види! така че, че се лъжете по цвета и абсурдни надписи като "хляб без брашно"
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Физическата активност е хубаво нещо, но е мит, че без нея се дебелее. Физическата активност изгаря допълнителни калории. Има определено количество калории, които са нужни на организма за нормалната му работа. Колкото и да е странно на някои, мозъкът, например изгаря доста калории, когато извършвате силна мисловна дейност.Ако човек яде умерено, и без да тренира пак би трябвало тялото да не трупа. НО!!!. Има ген, който е много важен има и скапана храна, която я блъскат с ГМО, хормони и кво ли не.
27
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Епа на село неам такъв проблем. Опъвам питите бал ляб пресно опечени от мое си зрънце, дека си го отглеждам на нивата, маам свинското мое производство, свинката - по-чиста от гражданин, оти само с чиста рана съм я ранил, и набивам по една кана вино от мое си грозденце. Па вечер, като опна жената 2-3 раза и сутринта в 4 съм кукуряк, стреон, свеж...и така до вечерта :)Жал ми е за вас гражданята, кви *** ядете, ялате не село, сами да си гледате туй, що зобате и ще сме екстра.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не си физически активен, яденето няма как да се изпари,а ще ти се залепи много ясно... А и ако нагъваш като невиждал, без да предъвкаш храната като хората...
25
0
 
19
 
! Отговори
колио преди 11 години
замислете се малко само за момент какво слагате в устите си и в коремите си, та на повечето етикети пише срок на годност няколко години вие кво очаквате оргазнизма като магическа пръчка да го преработи, затова и като се натъпчете с кофти храна ви се спи и ви е умаляло, защотоо цялата ви енергия отива там да се бори с тази токсична храна